Inschrijven gratis kennismaken

Do’s en Dont’s


Let er op dat je voldoende fruit en groente eet, dit is zeer belangrijk in verband met je vitaminen, mineralen en vezel opname. Eet in ieder geval elke dag 2 stuks fruit en minimaal 200 gram groente, bij voorkeur zelfs 250 gram groente. Koop je groenten zo veel mogelijk vers of uit eventueel uit de vriezer. Bij groenten in pot of blik zijn namelijk vaak suiker of andere additieven toegevoegd.

Vermijdt zoveel mogelijk producten die transvetzuren bevatten. Deze vetten ontstaan door geheel of gedeeltelijk harden van plantaardige olie. Ze zijn zeer slecht voor hart en bloedvaten. Op de verpakking staat vaak ‘plantaardig vet gedeeltelijk gehard’, ‘geharde plantaardige olie’, ‘gehydrogeneerde vet’, ect. Het zit in bv kant en klaarproducten, koek, gebak, chips, pizza, patat, snacks, worst, halvarine, margarine, frituurvet.

Kies voornamelijk uit volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, peulvruchten, ect. Dit bevat veel meer vitaminen, mineralen en vezels. Varieer ook in de graansoort, probeer wat minder vaak tarwe te nemen kies vaker voor bv havermout, boekweit, quinoa, ect.

Etiketten lezen; het ingrediënt dat als eerste genoemd wordt zit het meest in het product. Als dit bijvoorbeeld suiker of glucose-frucosestroop is dan kun je het product beter direct laten liggen. Hoeveel er precies van inzit wordt niet altijd aangegeven, dat is niet verplicht. Alleen als er op de verpakking of in de naam van het product een bepaald ingrediënt prominent voorkomt, bijvoorbeeld appels op een pak vruchtensap, dan moet het percentage erbij staan.

Drink alleen water, kruidenthee of groene thee. Vermijdt frisdranken en kant en klare vruchtensappen, deze bevatten veel suiker en zoetstoffen. Vermijdt ook alcoholische dranken. Als je je hier echt niet in kunt vinden dan alleen 1 dag in het weekend, met een maximum van 2 glazen en dan bij voorkeur wijn. 

1708_Dame met touwen